Puro silindir şeklinde soluklmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında duman pasajçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak bozulmamış, esnek ve tatlı bir yapıda olmalı, dobra bir aromaya ve organize yanmayı esenlayacak taliıcı özelliğe ehil olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunmuş olduğu diyar kuşağında yetineşeli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede soluklmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile de Latince “pürus” (saf duru ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden yapılmış” mealında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk yol TDK sözlüğünün 1955 seneındaki yumruksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça güçlü oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en çok purolar olarak nitelendirilseler de birkötü mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsakerken en uyanıklık etmesi gerekilen şey mevsuk bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet mevsuk bir nemde değil ise purolarınız ne derece birinci sınıf yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız kâm yada tat maatteessüf mutlak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. umum saklama ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve bağırsakime hazır varmak bağırsakindir. Bağımlı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her hin ülkü gönen değerlerinde saklanmaktadır. Peki ülkü puro gönen değerleri nelerdir beş on da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri arasında bağırsakilen bir puro ülkü gönen değerlerinde bağırsakiliyor kabul edilebilir. Kimine göre %65 azca yada %75 çok muş kabil görülsede haddizatında bu gönen değerleri de kimisine göre oldukça yaraşır ve bağırsakilebilir en tam değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne gönen değerlerinde purodan kâm almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken diğer bir özlük bu gönen değerinin puroya yazık edilen bir kırat bulunduğunu ve katiyen bağırsakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla baş başa bu %10 luk gönen nüansı arasında gidip gelmeden cemi aynı gönen değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değişçilikimi purolarına muhatara verebilir. Hakeza bir değiş tokuş yapacaksanız bunu olası evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki gönen değerlerinden bahsettiğimize göre bu gönen değerleri neyi değişçiliktirmektedir niteleyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca göstermek gerekir ise puro da gönen kıymeti arttıkça purodan kızılınan aroma artar, tütün azalır ve bağırsakimi zorlaşır, gönen kıymeti azaldıkça tütün artar, bağırsakimi kolaylaşır ve kızılınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde eğlenmek istiyorsanız buna hin ve deneyim ile karar vereceksiniz. Size sima en çok kırat bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun gönen değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Süflidaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek saf buharlaşma ile humidor içerisine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine imkân esenlar. İÇerisindeki köpük kabil yağız şey averaj 6 kamer içinde işçiliklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 gönen ita üzerine yerleşmiş bu sistem sıcaklıktan müstakil olmadığı bağırsakin belli başlı bir hin içinde sıcaklarda gönen arkaışı yada soğuklarda humidor zarfında gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu yol bir nemlendirici kullanıyorsanız olası evetğunca bir küme suhunet değişçilikimi sıfır ortamlar seçmeye çkızılışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 gönen kıymeti yağdırmak bağırsakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu kırat iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabil çkızılışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek düzlemı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. şayet derdiniz güçlü gönen olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o hin diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan himmetı ile humidor içerisine dağıtılır ve gönen in sakır sakır ayarlanan gönen seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin gönen değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki gönen kıymeti bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çkızılışmakta ve maksut gönen kıymeti gelmesi iile baş başa yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek bağırsakin en çok seçenek olarak içinmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir bükülme yaratmış ve hem gönen kabız hem gönen ita özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya çıbanlamıştır. Tün gündüz yada zaman intikalleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde güçlü gönen değerlerinde çift taraflı çkızılışarak durağan bir gönen kıymeti esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve umum puroların aynı nemde ve daha esenlıklı olmasını esenlamaktadır.